Hippische sportoefentherapie

Wat houdt het in?

Ervaar je klachten voor, tijdens of na het paardrijden? Heb moeite om een ontspannen houding tijdens het paardrijden aan te nemen? Of komen je hulpen soms niet door zoals je had gehoopt? Of wil je simpel weg werken aan je houding en zit. 

Dan is de hippisch sportoefentherapeut wat jij nodig hebt!

Want goed paardrijden begint bij jezelf. Wanneer jij recht, ontspannen en in balans zit, kan jij je paard het beste trainen. Een hippisch sportoefentherapeut werkt vanuit de basis van de Oefentherapie Mensendieck.

Deze bewegingstherapie is een combinatie van bewustwording en gedragsverandering op het gebied van bewegen. Als hippisch sportoefentherapeut richt ik me op het begeleiden van ruiters met klachten of met houdingsproblemen. De begeleiding kan op verschillende manieren plaats vinden, te paard door middel van zitles, op de balance coach om te trainen op balans en coördinatie en in de praktijk doormiddel van grond oefeningen.

Daarnaast geef ik workshops, training (ruiterfit) en voorlichtingen over een goed houding en zit op en naast je paard. 


Werkwijze individuele behandeling

Eerst zal er een intake gesprek plaats vinden, hier komt uit naar voren wat jou hulpvraag is, waar je tegen aan loopt en/of wat je klacht is.

Daarna zal het lichamelijk onderzoek plaats vinden. Dit houdt in dat ik kijk naar jouw bewegingsmogelijkheden, spierkracht en balans. Indien jouw hulpvraag specifiek rij technisch is zal er ook een onderzoek te paard plaats vinden. Na het onderzoek en het intake gesprek wordt er een individueel behandelplan opgesteld.

Omdat het algehele doel van de oefentherapie is lichaamsbewustzijn vergroten, wordt er veel gebruik gemaakt van spiegels en foto en videomateriaal. Je ervaart hoe je jou houding en beweging kan ondersteunen met spierspanning en ademtechnieken. Hierdoor krijg je meer inzicht over de anatomie en biomechanica van jouw lichaam.

 

“Het zijn de kleine veranderingen die een groot effect hebben op klachten en je houding”